Kerstcupcakes

Benodigdheden:

  • 300 gram FunCakesmix voor Cupcakes
  • 3 eieren (circa 150 gram)
  • 150 gram (room)boter
  • muffin/cupcake bakvorm (standaard, 12 stuks)
  • 12 baking cups
  • 500 gram FunCakes fondant glazuur
  • klein beetje water (maximaal 2 eetlepels)
  • hulstuitsteker (bijvoorbeeld plunger cutter van PME)
  • FunCakes fondant of marsepein in groen en rood

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C).  Bereid de mix volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet je de baking cups in een muffin bakvorm. Vul de baking cups voor circa 2/3 met beslag. Wil je dat je cupcakes allemaal dezelfde grootte hebben? Werk dan met een ijsschep en doe steeds evenveel beslag in je lepel. Bak de cupcakes in circa 20-25 minuten goudgeel. Laat ze goed afkoelen.

Haal wat fondant glazuur uit het zakje en verwarm dit rustig in de magnetron op circa 360 Watt. Roer steeds na circa 40 seconden even door, totdat het goed vloeibaar is. Pas op dat het niet verbrand en gaat koken! Voeg eventueel wat water toe als het glazuur te dik blijft. Zodra het glazuur goed vloeibaar is, kun je de cupcakes erin dopen. Of het glazuur met een lepel over de cupcakes scheppen.

Wil je het glazuur kleuren, dan kun je dit doen door levensmiddelkleurstof toevoegen. Doe dit na het verwarmen. Wordt de fondant stugger, verwarm het dan even opnieuw. Geen magnetron? Verwarm het fondant glazuur dan au bain Marie. Indien je 1 laagje niet voldoende dekking vindt geven, doop de cupcakes dan na het drogen nogmaals in een laagje fondant. Pas op voor lekken, laat het even uitdruppelen voordat je de cupcake weer rechtop zet.

Je kunt de cupcakes voorzien van een hulstblaadjes. Rol eerst fondant of marsepein in kleur naar keuze uit, ter dikte van een 50 eurocent munt. Dit uitrollen doe je op een beetje suikerbakkerspoeder. Druk de uitsteker in de fondant of marsepein en beweeg heen en weer totdat hij los zit van je ondergrond. Druk pas hierna rustig op de plunger (het knopje bovenop de uitsteker) om het reliëf in te geven. Rol balletjes van fondant of marsepein en leg deze in het midden van je hulstblaadjes. Plak ze vast met wat eetbare lijm of wat water. De hulstblaadjes leg je gewoon op de cupcakes, het plakt meestal vanzelf vast. Anders kun je een beetje eetbare lijm gebruiken.

Het geeft een leuk effect als je tenslotte wat poedersuiker over de cupcakes strooit!

Aantal cupcakes:
12 stuks.