Hartige taart met zalm en verse roomkaas

Benodigdheden:

  • 500 gram FunCakes mix voor Koekjes
  • 150 gram (room)boter
  • 1 ei (circa 50 gram)
  • Bloem (om te bestuiven)
  • Verse kruiden naar wens (peterselie, dille, bieslook en tijm)
  • 250 gram Ricotta
  • 1 citroen
  • Zout
  • Peper
  • 200 gram gerookte zalm
  • Vierkante quichevorm 23 cm (met losse bodem)
  • FunCakes Blindbakbonen
  • Bakpapier
  • Rasp

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven 160°C). Kneed 500 gram mix met 150 gram (room)boter en 1 ei tot een deeg. Laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Hak de verse kruiden zeer fijn en rasp de helft van de citroen. Kneed dit vervolgens door het koekdeeg en voeg daar een beetje zout aan toe.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en leg dit in de vierkante quichevorm (met losse bodem) en snij de randen eraf. Zorg dat zowel de bodem als de zijkanten bedekt zijn met deeg. Leg hier overheen een groot vel bakpapier en leg daarboven de blindbakbonen. Bak het deeg in 12 minuten op 175°C. Haal na de 12 minuten de vorm uit de oven, verwijder de blindbakbonen en bak nog 3 minuten af in de oven. Laat daarna goed afkoelen.

Maak de verse roomkaas met ricotta, vers gehakte kruiden, een beetje peper en zout, citroen schil en vers citroensap van een halve citroen. Roer door elkaar tot een smeuïge massa. Doe de roomkaas in de afgekoelde koekjesbodem en bedek alles met gerookte zalm. Ter garnering kun je nog wat verse kruiden er overheen strooien en wat citroenschil.

Eet smakelijk!

Tip: heb je nog koekjes deeg over? Steek met een koekjes vorm koekjes uit, totdat je geen deeg meer over hebt. Bak de koekjes in de oven in 12 minuten goudgeel. De gemaakte roomkaas kun je ook gebruiken als dip, eventueel aangevuld met een stukje gerookte zalm… Mmmm

Nog een tip: Hou je niet van zalm? Gebruik dan Serrano ham, of een andere lekkere gedroogde ham naar keuze.