Golden Crackled taart

Benodigdheden:

  • 200 gram FunCakes Mix voor Biscuit Deluxe
  • 125 gram FunCakes Mix voor Botercrème
  • 325 gram FunCakes modelling paste White
  • 400 gram FunCakes fondant Bright White
  • 4 eieren
  • 20 ml water
  • 125 ml water
  • 150 gram zachte ongezouten roomboter
  • FunCakes Bake Release Spray
  • FunCakes smaakpasta Sparkling Wine
  • FunCakes Edible FunColours Sparkle Dust – Golden Ginger
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Chili Red
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Soft Pink
  • FunCakes Piping Gel
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Pink
  • Wilton Decorating Brush Set/5
  • Wilton Perfect Height Rolling Pin
  • Wilton Wide Glide Rolling Pin
  • Wilton Cooling Grid
  • Wilton Cake Leveler
  • Wilton Spatula Hoek
  • Large Rose Petal Cutter bijv. van PME
  • Confectioners Glaze bijv. van Sugarflair
  • Rejuvenator bijv. van Sugarflair
  • Floral Wire White -18 gauge bijv. van Culpitt
  • Foampad bijv. van PME
  • Bone tools bijv. van FMM
  • Extra Deep Round Cake Pan Ø 15 x 10cm bijv. van PME
  • Crème brûlée brander
  • Voldoende plastic lepels
  • Piepschuim balletje 3 cm
  • Lijmpistool
  • Plastic mapjes
  • FunCakes suikerbakkerspoeder om op uit te rollen (in strooier)

Bereidingswijze:
De grote roos maak je 2-3 dagen van te voren zodat het goed kan drogen. Je gaat als volgt te werk: Steek een halve floral wire met behulp van het lijmpistool in het piepschuim balletje. Kleur de modelling paste met de kleurgel licht roze. Smeer het piepschuim balletje in met piping gel.

Rol de modelling paste op een klein beetje suikerbakkerspoeder uit tot een dikte van ongeveer 1 mm, steek hier als eerste 4 kleine petals uit en leg dit tussen twee plastic mapjes. Leg een petal op het foampad en verdun de rand met de bone tool. Plak dit op de bovenkant van het piepschuim balletje zodat je die niet meer ziet. Dit is je cone.

Doe hetzelfde met de andere 3 petals en plak die dakpansgewijs rond de cone. Rol de modelling paste opnieuw uit en steek 12 middelmaat petals en 10-12 grote petals uit en leg ze tussen twee plastic mapjes om uitdrogen te voorkomen. Verdun alle petals 1 voor 1 op de rand met de bone tool en rol de zijkanten iets om een cocktail prikker heen en leg ze in de plastic lepels. Laat ze iets aandrogen. (+/- 5 minuten).

Plak 5 medium petals dakpansgewijs iets onder de voorgaande drie petals. Vervolgens plak je 7 medium petals op dezelfde manier vast. Laat dit een half uurtje drogen, het liefst op z’n kop hangend. Als laatste plak je de grootste maat petals vanaf de onderkant van de piepschuim bal dakpansgewijs vast. Knip het ijzerdraad helemaal weg en leg de roos in een stuk keukenpapier in een passend schaaltje een paar dagen weg om te laten drogen. Om de bloem te dusten maak je een mix van de chili red en de soft pink dust poeder en bewerk hiermee de randjes van de roos met behulp van een plat kwastje. Let wel op dat de roos helemaal droog moet zijn om dit te doen!

Verder werkwijze: Maak de botercrème mix en de biscuit mix aan zoals is aangegeven op de verpakking of in deze basisrecepten: biscuit, botercrème. Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven 160°C) en vet de bakpan in met Bake Release. Verhoog eventueel de bakpan met een strook bakpapier. Spatel het beslag in de vorm en bak de biscuit in ongeveer 30-35 minuten gaar. Stort hem op een taartrooster en laat helemaal afkoelen. Maak de botercrème verder af zoals is aangegeven op de verpakking en breng op smaak met de smaakpasta.
Snijd de biscuit 2 of 3 keer door en vul en smeer rondom strak af met botercrème. Zet de taart in de koelkast zodat de botercrème kan opstijven.

Rol 400 gram witte fondant uit tot een dikte van ongeveer 3-4 mm op een met suikerbakkerspoeder bestrooid werkblad. Ze de crème brûlée brander aan en brand de hele plak fondant iets aan maar laat het niet bruin worden! Laat dit even drogen. Er komt nu een korstje op de plak fondant. Smeer vervolgens de hele plak in met een dun laagje confectioners glaze en laat ook dit weer even opdrogen. Maak een verfje met de golden ginger poeder en rejuvenator en smeer de hele plak fondant hiermee in en laat weer even drogen totdat de verf niet meer afgeeft. Rol nu de plak verder uit op je werkblad tot het groot genoeg is om je taart mee te bekleden. Doordat het suikerlaagje gaat barsten tijdens het uitrollen krijg je een crackled motief. Bekleed hiermee de taart. Bevestig de roos boven op de taart met een toefje botercrème. (de roos is NIET eetbaar!)