Gevulde speculaas

Benodigdheden:

  • 400 gram FunCakes mix voor Koekjes
  • 3 eieren (circa 150 gram)
  • 125 gram boter
  • 20 gram basterdsuiker
  • 10 gram FunCakes bakpoeder
  • 12 gram FunCakes speculaaskruiden
  • 500 gram FunCakes Amandelspijs
  • Eventueel citroenrasp (naar eigen smaak)
  • Amandelen of amandelschaafsel
  • Bakplaat 20 x 20 cm

Bereidingswijze:
Maak eerst speculaasdeeg door 400 gram mix voor koekjes te vermengen met 1 ei, de boter, de basterdsuiker, het bakpoeder en de speculaaskruiden. Laat het deeg minimaal 24 uur in de koelkast op smaak komen.

Na 24 uur: verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C).  Meng het amandelspijs met 1 losgeklopt ei (en eventueel wat citroenrasp) en kneed het goed door.

Verdeel het speculaasdeeg in 2 delen. Rol van 1 deel deeg een lap en bekleed hiermee een ingevette bakvorm van circa 20 bij 20 centimeter (meerdere kleinere vormen of een ronde bakvorm kan ook). Rol het amandelspijs uit tussen 2 stukken huishoudfolie of bakpapier tot een laag die iets kleiner is dan de bakvorm. Leg het op de deeglaag. Houd daarbij circa 1 centimeter over vanaf de rand. Rol nu een lap van de andere helft van het deeg en leg die bovenop de eerste laag. Druk de randen goed aan zodat het spijs de randen van de bakvorm niet raakt.

Klop het laatste ei los en smeer de bovenlaag in met dit ei. Verdeel de amandelen of het amandelschaafsel erover en smeer opnieuw in met een laagje ei.
Bak de gevulde speculaas in in circa 30-35 minuten mooi bruin. Snij de gevulde speculaas in stukken van circa 4 bij 4 cm.

Aantal stuks:
20-25 stuks.