Gevulde cupcakes met speculaasbodem

Benodigdheden:

  • 300 gram FunCakes mix voor Cookies
  • 5 eieren (circa 250 gram)
  • 300 gram boter
  • 6 gram FunCakes speculaaskruiden
  • 250 gram FunCakes amandelspijs
  • 400 gram FunCakes mix voor Cupcakes
  • circa ½ zakje amandelschaafsel
  • 70 gram suiker
  • muffin/cupcake bakvorm (standaard, 12 stuks)
  • 24 baking cups
  • ronde uitsteker van 5 centimeter
  • spuitzak

Bereidingswijze:
Breek de eieren en klop ze los in een kom. Meng de koekjesmix met 110 gram boter, 30 gram losgeklopt ei en de speculaas-kruiden. Kneed goed door en laat bij voorkeur minimaal 24 uur intrekken.

Na minimaal 24 uur: verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Zet de bakvormen klaar en doe de baking cups erin. Rol het koekjesdeeg uit op een met meel bestoven werkvlak tot circa 1-1½ centimeter dikte. Steek uit het deeg 24 rondjes van 5 centimeter en leg deze op de bodem van de baking cups. Kneed 30 gram losgeklopt ei door de amandelspijs en vorm hiervan 24 bolletjes. Dit gaat het beste met koele handen. Leg op ieder plakje deeg een bolletje spijs. Druk ze een beetje plat.

Maak nu het cakebeslag, doe de mix voor Cupcakes met 190 gram boter en 190 gram ei in een kom en klop het beslag in 4 minuten rustig tot het beslag. Doe het beslag in een spuitzak en spuit eerst een rand rondom het spijs en daarna over het spijs heen. Verdeel het beslag gelijkmatig over alle cupcakes (circa 25 gram beslag per cupcake). Vermeng een klein beetje van het ei met het amandelschaafsel en de suiker. Verdeel dit amandelmengsel over de cupcakes. Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven in circa 20-25 minuten goudbruin.

Je kunt ook een grote cake (plaatcake) bakken:
verwarm de oven voor op 165°C (heteluchtoven 150°C). Verdubbel alle bovenstaande ingrediënten en volg de aangegeven bereidingswijze. Bekleed een ingevette vierkante bakvorm van circa 25 bij 25 centimeter of een rechthoekige vorm van circa 20 bij 30 centimeter met een laag koekjesdeeg. Rol het amandelspijs uit tussen 2 stukken huishoudfolie of bakpapier tot een laag die iets kleiner is als de bakvorm. Leg de laag amandelspijs op het deeg. Daarbij mag het spijs de randen van de bakvorm niet raken. Doe hierna het cupcakebeslag in de bakvorm en bestrooi het geheel met de amandelen. Bak de cake in circa 45-50 minuten goudgeel in een voorverwarmde oven op 165 graden.

Aantal cupcakes:
24 stuks.