Wintertaart met geboetseerde ijsbeer

Benodigdheden:

  • 330 gram FunCakes Mix voor Biscuit Deluxe
  • 300 gram FunCakes Mix voor Botercrème
  • FunCakes Smaakpasta -Witte Choco
  • 300 gram FunCakes Mix voor Macarons
  • 250 gram FunCakes Mix voor Royal Icing (reeds aangemaakt)
  • FunCakes Dip ’n Drip Wit
  • FunCakes Taartkartons zilver/goud ROND 16cm
  • FunCakes Wegwerp Spuitzakken 30 cm
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Baby Blue
  • FunCakes Mimosa Blauw
  • 250 gram FunCakes Modelling Paste Wit
  • 850 gram FunCakes Rolfondant -Bright White
  • Klein stukje FunCakes Rolfondant raven black
  • FunCakes Suikerbakkerspoeder om op uit te rollen
  • FunCakes Suikerparels 4mm Zwart Glans
  • FunCakes Bakspray
  • FunCakes Eetbare lijm
  • 33 + 300 ml water
  • 5 eieren
  • 375 gram zachte ongezouten roomboter
  • 70 gram eiwit
  • Extra Diepe ronde bakvorm Ø20 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Extra Diepe ronde bakvorm Ø15 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Wilton Rolstok
  • Wilton Taartzaag
  • Wilton Spatula Hoek
  • Wilton Spuitmond 2
  • Wilton Cooling Grid
  • Macaron Mat, bijvoorbeeld van Silikomart
  • Knife/scriber tool, bijvoorbeeld van FMM
  • Plastic Dowel Rods, bijvoorbeeld van PME
  • Modelling tool Bone, bijvoorbeeld van PME
  • Modelling tool Bulbulous cone, bijvoorbeeld van PME
  • Plain Edge Side Scraper, bijvoorbeeld van PME
  • Smoothers, bijvoorbeeld van JEM
  • Ready Tempered Isomalt Colourless, bijvoorbeeld van Squires Kitchen
  • Glazen schaaltje
  • Kleine kwastjes
  • Saté prikker

Bereidingswijze ijsbeer:
Kneed de witte modelling paste soepel. Maak voor het lijf een bal die je tussen je handen daarna tot een grote druppel rolt. Zet dit met het dikke gedeelte op een karton o.i.d en steek er een saté prikker in. Knip af zodat er nog wel een stukje uitsteekt om het hoofd op te zetten. Maak voor het hoofd een bal en druk het iets plat. Maak de snuit van een klein balletje witte modelling paste en geef met een mesje de mond aan. Prik met een saté prikker in de snuit om het effect mee te geven. Druk twee zwarte parels in het hoofdje. Maak van zwart fondant een neusje en de wenkbrauwen en plak dit met een beetje lijm vast. Maak de oortjes door een klein balletje plat te drukken met de bone tool en dit op het hoofd vast te plakken.

Neem 4 gelijke stukken modelling paste en rol hier langwerpige druppels van. Met een mesje duw je in het dikke gedeelte aan de voorkant tenen . Plak de voorpoten met wat lijm tegen het lijf. Op de achterpoten maak je de voetzolen van zwart fondant die je hierna aan de achterkant van de beer vastplakt. Kleur een stukje witte modelling paste licht blauw en rol dun uit, vouw dubbel en vorm hier een sjaal van. Snijd op maat met een mesje. Je kan eventueel een printroller gebruiken om de sjaal effect mee te geven.

Voor de muts maak je een blauw balletje die je om de bulbulous cone heen vouwt. Ga met de tool heen en weer in de bal om de juiste maat te verkrijgen voor op het hoofd. Geef ook eventueel een printje mee met een roller. Plak een blauwe mimosa aan de punt ven de muts en zet het met wat lijm op het hoofd vast. Leg de sjaal om het lijf en zet hierna pas het hoofd van de ijsbeer op de saté prikker. Gebruik eventueel een beetje eetbare lijm.

Bereidingswijze taart:
Klop 300 gram Mix voor Macarons met 70 gram eiwit in 4 minuten op middelhoge snelheid tot een glad beslag. Voeg de kleurstof toe aan het beslag en doe dit in een spuitzak met spuitmond 12. Plaats de macaronmat op een bakplaat en spuit doppen op de mat. Tik de bakplaat met de macaronmat een paar keer op tafel en laat dit minimaal 2 uur drogen aan de lucht. Verwarm vervolgens de oven voor op 150°C (heteluchtoven 130°C) en bak de macarons 15 minuten. Laat ze op de mat afkoelen voordat je ze er af haalt.

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Maak 300 gram Mix voor Botercrème en 330 gram Mix voor Biscuit volgens de aanwijzingen op de verpakkingen of in het basisrecepten voor botercrème en biscuit. Spray de bakpannen in met bakspray en verdeel het biscuitbeslag over de twee pannen. Bak de biscuits in 30-35 minuten gaar en stort ze na het bakken op een taartrooster om af te laten koelen. Breng de botercrème op smaak met de smaakpasta.

Knip 1 taartkarton iets kleiner dan de 15 cm biscuit. Plak onder allebei de biscuits een passend karton met een beetje botercrème. Snijd de biscuits twee keer door met de taartzaag en vul en smeer rondom af met de botercrème. Gebruik de side scraper om het mooi strak te krijgen. Plaats in de koelkast om op te laten stijven en smeer na een half uur voor een tweede keer af met botercrème. Plaats weer terug in de koelkast.

Kneed het fondant heel lichtblauw, rol het uit op een met suikerbakkerspoeder bestoven werkblad en bekleed hiermee de twee taarten en maak ze mooi glad met behulp van de smoothers. Stapel de taarten op elkaar met dowels. Doe eventueel een beetje botercrème tussen de taarten tegen het schuiven.

Doe de isomalt in een magnetron bestendig schaaltje en smelt het onder af en toe door roeren. Als alles gesmolten is en de isomalt borrelt roer je het net zolang door tot de belletjes verdwenen zijn en je een doorzichtige vloeistof overhoudt. Giet dit uit op een stuk bakpapier en strijk het glad. Pas op! Het is vreselijk heet! Laat dit drogen aan de lucht en breek het daarna in stukken.

Verwarm een paar lepels Dip ’n Drip voor 10 seconden in de magnetron en giet het in een spuitzak. Let op, maak de drip niet te warm! Laat de drip vervolgens langs de rand van de taart naar beneden glijden.

Plak de halve macarons met een beetje botercrème tegen de taart aan. Kwast de aangemaakte royal icing bovenop de macarons voor een sneeuw effect. Doe de rest van de royal icing in een spuitzak en spuit bovenop de taart flinke toeven en maak er met een kwast een geheel van en steek hier isomalt schotsen in. Zet de ijsbeer als laatste op de taart.