Tropisch Flamingofeestje

Benodigdheden:

  • 400 gram FunCakes Mix voor Biscuit
  • 325 gram FunCakes Mix voor Botercrème
  • FunCakes Smaakpasta – Hugo
  • 700 gram FunCakes Rolfondant – Bright White
  • 350 gram FunCakes Modelling Paste
  • 500 gram FunCakes Gum paste
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Roze
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Geel
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Bright Green
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Leaf Green
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Ivy Green
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Chili Red
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Sunset Yellow
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Zwart
  • FunCakes Edible FunColours Brush Food Pen – Zwart
  • FunCakes Eetbare lijm
  • Beetje aangemaakt FunCakes Royal Icing
  • 365 ml water
  • 6 eieren
  • 400 gram zachte ongezouten roomboter
  • FunCakes Magic Roll-Out Powder
  • FunCakes Bake Release Spray
  • FunCakes goud/zilver taartkarton rond – Ø 16 cm
  • Extra diepe ronde bakvorm Ø 20 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Extra diepe ronde bakvorm Ø 15 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Wilton spatula
  • Wilton -Wide Glide- rolstok
  • Wilton taartrooster
  • Wilton taartzaag
  • Wilton Flower Stamen Assortment
  • Wilton Gum Paste Cut Outs Poppy
  • Wilton flower drying rack
  • Wilton kwastjes plat
  • Wilton bamboo dowels
  • Hartjesuitsteker
  • Plunger voor medium rozenblaadjes, bijvoorbeeld van PME
  • Plunger voor medium lelieblaadjes, bijvoorbeeld van PME
  • Plunger voor kleine lelieblaadjes, bijvoorbeeld van PME
  • Cutting Wheel, bijvoorbeeld van PME
  • Wit florist tape, bijvoorbeeld van PME
  • Rejuvenator
  • Floral wire 24 gauge wit, bijvoorbeeld van Culpitt
  • Floral wire 20 gauge wit, bijvoorbeeld van Culpitt
  • Dresden & Veining tool, bijvoorbeeld van JEM
  • Veiners set one, set/11, bijvoorbeeld van JEM
  • Kniptangetje

Bereidingswijze:
Maak de flamingo en de bloemen en bladeren een week van tevoren, zodat dit helemaal kan uitharden.
Voor de flamingo: kleur het meeste van de modelling paste roze, maar houd een klein stukje wit apart voor de snavel. Vorm van de roze modelling paste het flamingo lijf en de hals met een deel van het hoofd. Leg dit in de juiste vorm op een stevig onderbord. Rol een stukje roze modelling paste dun uit en steek hier met de rozenblaadjesplunger een aantal blaadjes uit, dit zijn de veren. Plak ze op het lijfje. Vorm van het resterende witte stukje modelling paste de snavel en plak dit tegen het hoofd aan. Laat de flamingo een week drogen. Dit is erg belangrijk want het lijf is een groot/dik stuk modelling paste en heeft daarom veel tijd nodig om volledig uit te harden. Als de flamingo droog is, geef je de randjes van de vleugels een poederkleurtje met de chili red FunColours Dust. Maak eetbare verf van de zwarte dust en rejuvenator en verf de snavel. Met de eetbare stift maak je een oog.

Voor de bloemen: verdeel de gumpaste in drie stukken, waarvan twee van gelijke grootte voor de bloemen en een iets kleiner voor de bladeren. Verdeel het kleine stukje ook weer in 2 delen. Kleur dit roze, geel en twee kleuren groen. Knip voor de bloemblaadjes een aantal van de witte flower wires in drieën. Rol de roze gumpaste uit tot een dikte van 1-2 mm en steek het grootste blad van de Poppy bloemenset van Wilton uit. Duw er met de grootste veiner uit de set een afdruk in, steek er voorzicht een in lijm gedipt stukje wire in en hang aan het flower rack om te laten drogen. Buig voor een natuurlijk effect hier en daar de randjes van de bloembladeren voorzichtig een beetje om. Maak per bloem 5 bladeren. Herhaal dit met de gele gumpaste. Neem de gele stamen uit de Wilton stamen set en kip ze doormidden. Knip de 20 gauge wire doormidden. Draai met het witte florist tape de stamen rond de wire. Laat het een beetje verspringen zodat de kopjes van de stamen onder elkaar komen te zitten. Maak net zoveel stamen als je bloemen gaat maken. Kleur met de gele poeder en een kwastje de hele stamen geel.

De bloemblaadjes moeten een paar dagen drogen voordat je ze kunt gebruiken.
Om de bloem in elkaar te zetten neem je de stamen die je gemaakt hebt en met florist tape draai je er 5 bloembladeren omheen. Tape helemaal door naar beneden zodat alle ijzerdraadjes vast zitten. Kleur nu met een kwastje de binnenkant van de bloemen geel en roze.

Groene bladeren: rol de twee kleuren groene gumpaste uit tot een dikte van ongeveer 2 mm en steek hier met de lily plungers een aantal blaadjes uit en met de hartjesuitsteker een aantal hartjes uit. Gebruik het cutting wheel om vingerplant bladeren te maken. Geef de vingerplant bladeren met de dresden tool een aantal nerven. Laat de bladeren ook minimaal 2-3 dagen drogen.
Als de groene bladeren droog zijn, poeder je ze met de Ivy Green FunColours Dust. Vanaf de randen van de blaadjes veeg je het poeder iets naar binnen.

Voor de rest van de taart: verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Maak 325 gram Mix voor Botercrème en 400 gram Mix voor Biscuit volgens de aanwijzingen op de verpakking of in de basisrecepten voor Botercrème en Biscuit. Vet beide bakvormen in met de Bake Release Spray en verdeel het beslag erover. Bak de biscuits in 30-35 minuten gaar, stort ze na het bakken op een taartrooster en laat afkoelen.

Breng de botercrème verder op smaak met de Hugosmaakpasta. Snijd de biscuits met een taartzaag allebei 3 keer door en vul en smeer rondom af met de Hugobotercrème. Zet in de koelkast om op te laten stijven.

Rol de witte fondant uit op een met poedersuiker bestoven werkblad en bekleed hiermee de twee taarten. Stapel ze op elkaar met behulp van de dowels en taartkartons. Zie hiervoor de how-to voor het stapelen van taarten.

Plak de flamingo met royal icing op de taart, het lijf leunt op de rand van de taart. Knip met een tangetje het teveel aan ijzerdaad van de bloemen weg en bevestig ze met wat royal icing op de taart. Plak ook met wat royal icing de groene bladeren op/tegen de taart. Zet tot gebruik in de koelkast.