Botanical Wedding Cake

Ingrediënten:

  • 1230 gram FunCakes Mix voor Biscuit Deluxe
  • 600 gram FunCakes Mix voor Botercrème
  • 3 kg FunCakes Fondant Bright White
  • 600 gram FunCakes Gumpaste Wit
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Holly Green
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Black
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Leaf Green
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Peacock Blue
  • FunCakes Edible FunColours Dust – White Snow
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Holly Green
  • FunCakes Edible FunColours Dust – Ivy Green
  • 2 potjes FunCakes Smaakpasta Citroen
  • 19 eieren
  • 123 + 600 ml water
  • 750 gram zachte ongezouten roomboter
  • FunCakes bakspray
  • FunCakes cake board Ø12,5 cm, Ø17,5 cm, Ø22,5 cm, Ø27,5 cm
  • FunCakes spuitzak 41 cm
  • FunCakes eetbare lijm
  • FunCakes suikerbakkerspoeder om op uit te rollen
  • Extra diepe, ronde bakvorm van Ø15 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Extra diepe, ronde bakvorm van Ø20 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Extra diepe, ronde bakvorm van Ø25 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Extra diepe, ronde bakvorm van Ø30 cm, bijvoorbeeld van PME
  • Wilton plastic dowel rods
  • Wilton spatula hoek
  • Wilton draaiplateau
  • Wilton wide glide rolling pin
  • Wilton perfect height rolling pin
  • Wilton spuitmond #12
  • Wilton taartrooster
  • Wilton ultimate cake leveler
  • Wilton decorating brush set/5
  • Wilton icing color moss green
  • Wilton icing color ivory
  • Kleurstof sage green, bijvoorbeeld van PME
  • Gold leaf transfer, bijvoorbeeld van Sugarflair
  • Rose/flower petal cutter set, bijvoorbeeld van PME
  • Rose leaf plunger large, bijvoorbeeld van PME
  • Lily plunger small, bijvoorbeeld van PME
  • Sugarcraft knife, bijvoorbeeld van PME
  • Side scraper, bijvoorbeeld van PME
  • 5 petal cutter 30 & 35 mm, bijvoorbeeld van PME
  • Leaf cutter set, bijvoorbeeld van FMM
  • Large rose petal cutter set, bijvoorbeeld van FMM
  • Florist tape white & green, bijvoorbeeld van PME
  • Flower pics small & medium, bijvoorbeeld van PME
  • Floral wire dark green & white 24 gauge, bijvoorbeeld van Culpitt
  • Floral wire white 20 gauge, bijvoorbeeld van Culpitt
  • Floral wire white 26 gauge, bijvoorbeeld van Culpitt
  • Dusting pouch met maïzena (voor de bloemen)
  • Kniptangetje
  • Keukenpapier
  • Stuk steekschuim bekleed met plasticfolie
  • Houten onderbord
  • Taart topper naar keuze
  • 3 potten lemoncurd

Bereidingswijze vetplanten:
Let op, de vetplanten maak je idealiter een paar dagen van tevoren zodat ze goed kunnen drogen.

Blaadjes: kleur een paar kleine stukjes gumpaste in verschillende kleuren groen. Je kan ook twee kleuren groen door elkaar mengen om de juiste kleur te krijgen. Rol het met de kleine rolstok dun uit op een met maïzena bestrooid werkblad en steek diverse maten en soorten blaadjes uit in verschillende kleuren. Knip met een tangetje een paar groene floral wires in drie stukken. Dip het uiteinde van het draad in de lijm en steek dit voorzichtig in het blaadje. Steek alle gemaakte blaadjes rechtop in het steekschuim en laat minstens een paar dagen goed drogen. Geef met de verschillende kleurtjes dust poeder de randjes van de hard geworden blaadjes wat diepte mee. Ook met de dusts kan je een eigen mengsel maken wat bij de kleur van je blaadjes past. Tape het draad met groen florist tape.

Eucalyptus takken: hiervoor heb je de rose leaf cutter set en de twee 5-petal cutters nodig. Kleur een stuk gumpaste met de kleurstoffen in de gewenste kleur groen. Wij hebben moss green met een beetje ivory gemengd. Knip de 24 gauge white floral wire in vieren. Rol de gumpaste heel dun uit op een met maïzena bestrooid werkblad en steek een aantal 5-petals uit in de twee maten. Snijd met een scherp mesje de blaadjes allemaal los van elkaar. Dip het uiteinde van het draad in de lijm en steek dit in de blaadjes. Gebruik voor de grotere blaadjes van de rose leaf uitstekers. Steek de blaadjes rechtop in het steekschuim en laat minstens een paar dagen drogen. Maak van de peacock blue dust en white snow een mengsel en geef de blaadjes hier kleur mee. Voor elke tak heb je van elk blaadje minimaal 4 a 6 nodig, hangt ervan af hoe groot je de tak wil hebben. De blaadjes zitten per twee tegenover elkaar. Neem een 26 gauge white wire en bind met wit tape de blaadjes per twee vast, begin met de kleinste blaadjes en eindig met de grootste. Als je de takken af hebt poeder je de tape in dezelfde kleur als de blaadjes.

Vetplanten: hiervoor gebruik je de rose/flower uitsteker set en de lily plunger. Kleur een stuk modelling paste in de gewenste kleur voor je vetplant. Wij hebben moss green met een beetje ivory gemengd, maar je kan ook je eigen kleur maken. Rol de modelling paste wat dikker uit als wat je voor de blaadjes hebt gedaan en steek hier een heleboel blaadjes uit met de uitstekers. Knip de 26 gauge floral wire white in drieën. Dip de uiteinden van het draad in de lijm en steek dit in de blaadjes. Laat de blaadjes minimaal een paar dagen goed recht op in het steekschuim drogen. Geef de droge blaadjes met een mengsel van holly green en olive green dust wat diepte. Doe dit alleen op de puntjes. Knip een 20 gauge floral wire doormidden. Bind de blaadjes met wit tape om het draad. Begin met de kleinste blaadjes en eindig met de grootste. Hoe meer blaadjes je toevoegt, hoe groter en zwaarder je vetplant wordt! Hou hier rekening mee.

Bereidingswijze taart:
Maak 600 gram Mix voor Botercrème volgens de aanwijzingen op de verpakking of in het basisrecept.

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Maak eerst 330 gram Mix voor Biscuit volgens de aanwijzingen op de verpakking of in het basisrecept. Spray de 15 en 20 cm bakpannen in met bakspray en verdeel het biscuitbeslag over de twee pannen. Bak de biscuits in 30-35 minuten gaar. Maak daarna 400 gram Mix voor Biscuit, vul hiermee de 25 cm bakpan en bak deze in 40-45 minuten gaar. Herhaal dit voor de 30 cm bakpan met 500 gram Mix voor Biscuit. Bak deze in circa 50-55 minuten gaar. Stort ze na het bakken op een taartrooster om af te laten koelen

Breng de botercrème op smaak met de citroen smaakpasta. Snijd de biscuits allebei 2 keer door en plaats ze met een beetje botercrème op de cake boards. Vul een spuitzak met spuitmond #12 met botercrème en spuit op elke laag een “dijkje”. Vul dit op met een laag lemoncurd. Smeer ze daarna rondom af met botercrème. Gebruik de side scraper om de taarten strak af te smeren. Zet een half uur in de koelkast, smeer vervolgens nog een keer af met botercrème en zet weer terug in de koelkast om op te laten stijven.

Kneed 400 gram witte fondant goed door, rol het uit op een met suikerbakkerspoeder bestoven werkblad en bekleed hiermee de 15 cm taart en plaats terug in de koeling. Kneed vervolgens 550 gram witte fondant goed door, rol uit en bekleed hiermee de 20 cm taart. Plaats ook weer terug in de koeling. Kneed door 750 gram witte fondant een klein beetje zwarte kleurstof zodat het een marmerlook krijgt. Rol dit uit en bekleed hiermee de 25 cm taart. Plaats terug in de koelkast. Kleur de rest van het fondant met de sage green, holly green en eventueel een beetje moss green in een mooie donkere kleur groen en bekleed hiermee de 30 cm taart.

Zet de 30 cm taart op een mooi houten onderbord. Steek in de onderste drie taarten dowels en knip ze af op maat. Zet de taarten op elkaar met eventueel een likje botercrème tussen de lagen. Plak het bladgoud tegen de taart aan met een beetje water. Steek op de plaatsen waar je de bloemen en bladeren wil hebben afhankelijk van de grootte een flower pic small of medium*. Als laatste zet je de cake topper boven op de taart.

*Prik nooit de bloemen zonder bescherming in de taart i.v.m. hygiëne en oxidatie van het ijzerdraad!*