Alaaftaart

Benodigdheden:

  • 500 gram FunCakes Mix voor Botercrème
  • 750 gram FunCakes Mix voor Biscuit
  • 1,7 kilo FunCakes Rolfondant – Bright White
  • 500 gram FunCakes Rolfondant – Spring Green
  • 500 gram FunCakes Rolfondant – Tropical Orange
  • 500 gram FunCakes Rolfondant – Sea Blue
  • 500 gram FunCakes Rolfondant – Pretty Pink
  • 500 gram FunCakes Rolfondant – Royal Purple
  • 500 gram FunCakes Rolfondant – Fire Red
  • FunCakes Edible FunColours Gel – Yellow
  • 13 eieren
  • 575 ml water
  • 600 gram zachte ongezouten roomboter
  • Jam naar keuze
  • FunCakes Magic Roll-Out Powder
  • FunCakes Eetbare lijm
  • FunCakes Taartkarton zilver/goud rond 20 cm
  • Wilton Decorator Preferred Deep Round Pan Ø15cm
  • Wilton Decorator Preferred Deep Round Pan Ø20cm
  • Wilton Decorator Preferred Deep Round Pan Ø25cm
  • Wilton taartrooster
  • Wilton Cake Release
  • Wilton spatel
  • Wilton taartzaag
  • Wilton Wide Glide Rolling Pin
  • Wilton Perfect Height Rolling Pin
  • Wilton Circles Nesting Metal Cutter Set/4
  • Wilton plastic dowels
  • Wilton houten dowels
  • Smoothers
  • Knife/scribertool, bijvoorbeeld van FMM
  • Uitsteker van strikken, bijvoorbeeld de Multi Ribbon Cutter van FMM.
  • Kwastjes

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Maak 400 gram Mix voor Botercrème en 400 gram Mix voor Biscuit aan volgens de aanwijzingen op de verpakking of in de basisrecepten voor Botercrème en Biscuit. Vet de grootste bakpan in met Cake Release, vul met het biscuitbeslag en bak gedurende 40-45 minuten. Stort hem daarna op het taartrooster en laat afkoelen. Maak nu de rest van de Mix voor Biscuit en verdeel het beslag over de twee kleinere, ingevette, bakpannen. Bak deze biscuits 30-35 minuten en laat ze daarna wederoom afkoelen op een taartrooster.

Snijd alle biscuits twee keer door en vul op met een laag jam naar keuze en een laag botercrème. Smeer ook rondom af met botercrème en zet ze in de koelkast om op te laten stijven. Zorg dat je een beetje botercrème overhoudt voor later.

Kneed 750 gram witte fondant door en bekleed hiermee de 25 cm-taart. Kleur al het overgebleven wit fondant lichtgeel met de kleurstof. Hiermee bekleed je de twee andere taarten. Kleur het overgebleven gele fondant met de kleurstof wat donkerder geel. Rol alle kleuren fondant uit tot een dikte van 2 à 3 mm en maak met de Multi Ribbon Cutter stroken van 12 cm. Je kunt rechte stroken maken of met een geribbeld randje. Plak de stroken aan het uiteinde dubbel en laat ze op hun kant drogen. Van elke kleur heb je 2 of 3 lussen nodig. Idealiter maak je deze lussen een paar dagen van tevoren zodat ze goed kunnen drogen. Hetzelfde geldt voor de gekrulde serpentine. Deze maak je door smalle strookjes fondant rondom een houten dowel te draaien en zo op te laten drogen.

Voor het lampioneffect rondom de onderste cake rol je alle fondant uit tot een dikte van 2 à 3 mm en maak je met de Multi Ribbon Cutter stroken van 1 cm breed, draai deze twee keer om en plak ze vervolgens op de witte taart met eetbare lijm. Herhaal dit met alle kleuren totdat de taart helemaal opgevuld is. Stapel de taarten met behulp van de plastic dowels en taartkartons op elkaar, voor een uitleg over het stapelen van taarten, klik hier.

Op de bovenste taart plak je gekleurde driehoekjes aan de onderrand die je aan de bovenkant iets laat omkrullen. Doe hier eventueel een propje keukenpapier onder om het te stutten. Plak kleine balletjes fondant op de punten. De middelste taart versier je met verschillende kleuren en maten fondantrondjes.
Boven op de taart komt de strik. Spuit hiervoor een toef botercrème op de taart en duw hier voorzichtig de gedroogde gekleurde lussen in. Op de lege plekjes duw je wat gekrulde serpentine. Als je genoeg serpentine over hebt kan je dit op de rand van de onderste taart plakken. Zet de taart in de koelkast zodat de botercrème onder de strik kan opstijven.

Tip! Combineer deze taart met de carnavalscupcakes voor een echte carnavalstafel.